Monday, August 26, 2013

JUST GIVE ME A REASON



Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I your willing victim
I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them

Now you've been talking in your sleep, oh, oh
Things you never say to me, oh, oh
Tell me that you've had enough
Of our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)
Your head is running wild again
My dear we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah, but this is happenin')

You've been havin' real bad dreams, oh, oh
Used to lie so close to me, oh, oh
There's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent
And we can learn to love again

Our tear ducts can rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough
You're holding it in
You're pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We'll come clean

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, we can learn to love again
Oh, we can learn to love again
Oh, oh, that we're not broken just bent
And we can learn to love again


Tuesday, August 20, 2013

KASIHNYA ABAH


11-August-2013 (7.30pm)


"Bila nak habis belajar?" 

Tanya abah suatu malam ketika aku mula beransur untuk pulang ke tempat belajar. Usai bersalam hormat setelah berjaya memenuhkan cuti raya yang kurang beberapa hari sahaja.

"Insyallah, hujung tahun ni abah."

Jawab aku tersangkut-sangkut macam enjin motorboat. Asal sangkut? Gila tak sangkut, dulu masa mula-mula nak sambung belajar, aku menyinarkan harapan tempoh belajar kali ini hanya setahun. Mungkin teringat harapan setinggi gunung aku suatu ketika dahulu. Maka terbitlah soalan cepumas ini. Taraa.

Sekarang aku sudah semester 4. Bermaksud sudah dua tahun aku berkampung di sini. Sangat tidak menyaka'in pun. Pejam celik dah dua tahun, pfttt ibu bapa mana yang tidak pelik dan gaharu kan? 

"Apa anak aku buat sampai dua tahun di sana?" 

Mungkin persoalan itu yang terbit di benaknya barangkali. Huhu. Abah bukan orang berpelajaran macam kita-kita ni, apa yang anak-anak beritahu fasal pointer ke, research ke, coursework ke, tesis ke and what so ever. Abah aku tak tahu. Jadi payah untuk aku menerangkan secara keseluruhnya. 

Oleh itu mengambil langkah, berzanzi dalam diri. Menanam azam (bukan azam pakwe nina ye) dalam hati. Nekad nak habiskan research aku tahun ni jugak. Konvo belakang kira. Kata hati aku bermonolog dalaman seorang diri. 

"Nah, duit belanja. Abah bagi banyak ni dulu. Nanti 20hb abah masukkan lagi."

"Terima Kasih abah!"

"Sama-sama. Belajar rajin-rajin ye." 

Huwaa tersentuh hati aku tatkala mendengar pesan ayahanda tercinta. Padahal lebih tersentuh bila menyentuh duit yang abah bagi tu sebenarnya (kihkihkih). Sebenarnya lagi sekali, duit dalam akaun bank banyak je lagi. Tapi yelah kan, manusia tidak lari dari sifat "rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari." Haha

"Tak apa lah abah. Jangan risau, duit acik ada je lagi. Nanti kalau tak cukup baru acik minta ye."

Dialog ni tersekat kat kerongkong aku. Tak tau fasal apa payah sangat nak keluar. Asal-asal nak harmkan hati tua itu dengan ayat ni. Tapi entah. Hanya terima kasih yang termampu aku ucapkan. Bye abah, balik dulu. Mak menghantar aku dengan pandangan yang sayu. Sedih barangkali anaknya yang jarang pulang ini pergi merantau semula. 


21-August-2013 (10pm aka hari ini)

Tadi selepas bersosial di laman sosial. Tiba-tiba hati tergerak nak mengintai baki akaun bank. Alangkah terpana hati terkaget perasaan melihat baki akaun yang melambak. Tangan segera menjentik butang transaksi. Hari ini pukul 9.26 pagi ada debit masuk sebanyak RM$$$. Banyak kot.

Hati dah mula penasaran. Abah ke yang masukkan? Kalau diikutkan janji abah, 20hb. Tetapi hari ini 21hb. Mustahil abah yang masukkan sebanyak tu? Tetapi mana ada orang lain yang sanggup masukkan sebanyak itu. Oh my abah. Bukan ku tak sudi kasih. Eh, ada musik latar pulak kan. 

Hati aku mula menjeruk perasaan. Betapa besar pengorbanan abah. Janji ditepati. Aku? Aku? Setahun jadi dua tahun. Janji dicapati. Huarghhhh. Menguap laju-laju.

Buat abah, terima kasih aku ucapkan. Insyallah anakanda mu ini akan cuba sedaya upaya untuk siapkan penyelidikan ku ini within this year juga. Aku malu sebenarnya abah. Di usia lewat pertengahan 30an ini, kau masih berbakti demi memastikan makan pakai aku cukup. Sedangkan aku berfoya-foya berseronok dengan duniawi yang entah ke mana.

Demi abah. Insyallah aku siapkan. Insyallah abah. One fine day, aku akan balas jasamu ini. Tidak ku berani berjanji yang mahal-mahal. Tidak berani ku berjanji yang indah-indah. Takut aku lalai mengingkari janjimu.

Sekian untuk abah.

"Ya Allah ya Tuhanku kau tetapkanlah hati hambamu ini dalam mencintai dan mendamaikan hati kedua orang tuaku. Bimbinglah aku untuk menjadi anaknya yang solehah. Anak yang mampu menghadiahkan syurga buat kedua mereka. Amin ya Rabbalamin. 






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...